Katalozi i baze podataka

  • PORTAL ELEKTRONIČKIH IZVORA ZA HRVATSKU ZNANSTVENU I AKADEMSKU ZAJEDNICU Portal omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Portal je nastao temeljem Sporazuma o suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kojim se utvrđuje suradnja između Ministarstva i Knjižnice pri nabavi i osiguranju dostupnosti i korištenju elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija u okviru zajedničkih interesa potpisnica Sporazuma i u okviru interesa javnih znanstvenih organizacija upisanih u Upisnik znanstvenih organizacija pri Ministarstvu.
  • PRISTUP BAZAMA PODATAKA Za većinu baza podataka pristup je moguć sa svih znanstvenih i akademskih ustanova u RH. Pristup je reguliran validacijom IP adresa. Pristup bazama izvan IP raspona znanstvenih ustanova moguć je putem Proxya i Shibboleth prijave za one baze koje to omogućuju. Za detalje o pristupu bazama podataka dobro je pogledati FAQ na stranicama Portala.
  • HRVATSKA ZNANSTVENA BIBLIOGRAFIJA – CROSBI Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI prikuplja bibliografske podatke o svim publikacijama koje su napisali hrvatski znanstvenici. CROSBI zapisi jednoznačno su pridruženi matičnom broju znanstvenika, instituciji, znanstvenom projektu i znanstvenom području, što daje velike mogućnosti pretraživanja i pregledavanja.