17
Stu
2016

Dobili smo pristup e-knjigama!

  • Sveučilište je kupilo licencu za EBSCO Academic e-books. To su vrijedne knjige Springera, Elseviera, DeGruytera, Oxford University Pressa itd. koje su nam dostupne do 30.6.2017.! Cijeli popis od 150 tisuća naslova možete naći na poveznici Portala elektroničkih izvora. Izaberite iz tablice naslov knjige koji vas zanima i kopirajte ga u pretraživač na poveznici Ebsco Discovery servisa. Knjigama možete pristupati i jednostavno ih čitati u bazi!
UPUTE ZA ONE KOJI ŽELE SKIDATI (DOWNLOADATI) E-KNJIGE
  • NAPOMENA: ovo nisu klasični pdf-ovi s kojima možemo manipulirati, knjige koje se skidaju (downloadaju) mogu se pregledavat samo na računalu s kojeg su skidane (downloadane). I to samo mjesec dana.
  • Način skidanja e-knjiga uključuje sljedeće korake (sve ovo treba napraviti na računalu na fakultetu, zbog IP adrese):
  1. Kreirajte EBSCOhost Account - na poveznici Ebsco Discovery servisa u gornjem desnom kutu kliknite na „Prijavi se“. Tada stvorite novi korisnički račun određivanjem nekog korisničkog imena i lozinke (i zapamtite ih jer ćete se trebati prijaviti svaki put kada ćete željeti skidati e-knjige).
  2. Preuzmite na svoje računalo Adobe Digital Editions na poveznici Adobe-a. Ako imate Linux stvar je malo kompliciranija budući da Adobe Digital Editions za Linux ne postoji, pa se morate poslužiti Wine-om... evo uputa..
  3. Autentifikacija Adobe Digital Edition-a -> Tražiti će vas u nekom trenutku Adobe ID, tada kliknite na Help -> Authorize computer-> selektirate opciju „I want to authorize my computer without an Adobe ID“.
  4. Pronađite naslov knjige koja vas zanima s popisa i pretražite ga na Ebsco Discovery servisu. Kliknite na „Preuzmi (izvanmrežno)“ i zatim na „Preuzmi“ (odredite maksimalan broj dana posudbe – 30).
  5. Otvorite vaš Adobe Digital Edition (trebao bi se nalazati na desktopu) i tamo možete čitati i polako stvarati svoju knjižnicu naslova koji vas zanimaju.